fbpx

In Nederland kan je actievoeren tegen mensenrechtenschendingen in Polen

Na de val van het communisme lag het niet meer voor de hand dat we in Nederland nog actievoeren tegen mensenrechtenschendingen in Polen. Toch is dat precies wat nu gebeurt en plaatst Amnesty een oproep voor vrijwilligers. Voor de 45+ lezers onder ons een flashback naar de jaren tachtig toen je met Amnesty paas- en kerstkaarten schreef aan politieke gevangenen in Polen.

Waarvoor voert Amnesty nu actie?

In Polen dreigde voor activisten Elzbieta, Joanna en Anna een gevangenisstraf van twee jaar. Hun misdrijf? Ze zouden posters hebben verspreid met daarop de maagd Maria, met een halo in de kleuren van de regenboog, het lhbtiq+-symbool. De aanklacht is belediging van religieuze gevoelens.

De afgebeelde Maria is niet zomaar een Maria afbeelding. Het is Zwarte Madonna van Częstochowa. Het belangrijkste icoon uit de Pools katholieke kerk en iedere zomer het doel van een massale bedevaartstocht rond Mariahemelvaart. Voor veel Polen is zij 'De koningin van Polen' wat het gebruik van de afbeelding door activisten extra beladen maakt.

Inmiddels is de rechtszaak geweest en heeft de rechter de activisten vrijgesproken.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="nl" dir="ltr">Onafhankelijke <a href="https://twitter.com/hashtag/rechtspraak?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#rechtspraak</a> in Polen is nog mogelijk: Elzbieta Podlesna, Anna Prus en Joanna Gzyra-Iskandar zijn door 🇵🇱 rechtbank vrijgesproken van het beledigen van religieuze gevoelens met hun posters met maagd Maria met 🌈halo. <a href="https://t.co/WfFDEZEmil">https://t.co/WfFDEZEmil</a><a href="https://twitter.com/amnesty?ref_src=twsrc%5Etfw">@amnesty</a> <a href="https://t.co/ssfMjeVYO2">pic.twitter.com/ssfMjeVYO2</a></p>— Poleninbeeld (@Poleninbeeld) <a href="https://twitter.com/Poleninbeeld/status/1368455129876340737?ref_src=twsrc%5Etfw">March 7, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Actievoeren blijft nodig

Met de vrijspraak is de dreiging nog niet weg. Als een hoger beroep volgt, kunnen de drie activisten nog steeds in de gevangenis komen. Er zijn nog genoeg andere activisten en onderwerpen waarvoor gestreden kan worden. Mocht de strijd voor deze drie activisten niet meer nodig zijn, dan wordt de campagne bijgesteld, maar het doel van de acties blijft Polen.

Wij werden op deze actie geattendeerd door Christie Miedema, die eerder op onze site Vloeken tegen de kerk publiceerde over de situatie in Polen.

Opgeven gaat via de site van Amnesty en je wordt ingezet bij een team bij jou in de buurt.

Reacties zijn gesloten.