Prof. Zbigniew Religa; harttransplantatie pionier in Polen

Harttransplantatie pionier Prof. Zbigniew Religa

Dertig jaar geleden voerde dokter Zbigniew Religa de eerste succesvolle harttransplantatie uit. Twee jaar later maakte James Stanfield (National Geographic, 1987) deze iconische foto van een uitgeputte Zbigniew Religa na een operatie van 23 uur.  

De foto met Religa

De foto toont de arts Zbigniew Religa na een geslaagde harttransplantatie in Polen in 1987. In de hoek van de operatiekamer ligt een assistent, uitgeput in slaap gevallen na de 23 uur durende operatie.

Bij deze operatie was een fotograaf aanwezig van National Geographic, James Stanfield, die in de 23 uur 22 filmrolletjes volschoot. Uiteindelijk was deze foto van na de operatie 'de foto'. “I never let him out of my sight, never turned my back on him, this was the payoff.”

In 1987, was Stanfield op zoek naar een foto die goed kon weergeven wat de staat was van de gezondheidszorg in post-Soviet, maar nog steeds communistisch, Polen. Niet alleen toont de foto de vermoeide arts maar ook de patiënt gekoppeld aan de gedateerde technologie. “Each of these elements,” volgens Stanfield, “gives dimension and drama to the photograph, while helping tell a story."

In 1990 werd Religa hoogleraar aan de medische universiteit van Silezië in Katowice waar hij ook rector werd. In 2001 werd hij hoofd van de kliniek voor hartchirurgie in Warschau.

Religa werd ook politiek actief met een eigen partij en aspiraties om president te worden. Uiteindelijk werd  hij minister van Volksgezondheid van 2005-2007 voor de partij PiS. In 2008 werd hij door de toenmalige president President Lech Kaczynski onderscheiden met de hoogste staatsonderscheiding - de Orde van de Witte Adelaar. Hij was toen al ziek met longkanker. Hij overleed in 2009.

Patiënt met Foto van Religa

De negentiende patiënt van Religa, Tadeusz Żytkiewicz overleefde de doctor die in 2009 op 8 maart overleed. Foto via TVN24.pl.

Verfilming van de eerste transplantie

In 2014 werd een film gemaakt Bogowie (Goden) over zijn strijd om in Polen ook harttransplantaties te gaan uitvoeren. De film is op DVD verkrijgbaar (met engelse ondertitels) via bijvoorbeeld Amazon.com.

Reacties zijn gesloten.