fbpx

Klimaatdoelstellingen

Klimaatdoelstellingen

Op de dag van het klimaatakkoord in Nederland staan wij stil bij een rapport van CAN. Zij scoorden de EU lidstaten op hun inspanningen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Alle EU staten schieten te kort en de hekkensluiter is.....Polen.

Wie is CAN?

Climate Action Network (CAN) Europa is een NGO-coalitie die 'vecht' tegen gevaarlijke klimaatverandering. Met meer dan 150 organisaties uit 35 Europese landen die lid zijn, die meer dan 1.700 ngo's en meer dan 40 miljoen burgers vertegenwoordigen, promoot CAN Europe een duurzaam klimaat-, energie- en ontwikkelingsbeleid in heel Europa.

Top vijf

De vijf EU-landen die het hoogst scoren zijn Zweden (77% van de punten), Portugal (66%), Frankrijk (65%), Nederland (58%) en Luxemburg (56%), dankzij het feit dat ze pleiten voor ambitieuzere klimaatdoelen op EU-niveau. Tegelijkertijd is het duidelijk dat ze thuis energie- en energie-efficiëntie besparen.

Hekkesluiters

Estland (24%), Ierland (21%) en Polen (16%) zijn de hekkesluiters en dit is gebaseerd op enerzijds de weerstand in het eigen land en anderzijds door de weerstand van deze landen op Europees niveau. Eerder dit jaar moesten we ook rapporteren hoe Wrocław de eer te beurt viel van 'meest vervulde stad' door smog.

Het volledige bericht is na te lezen op de site van CAN.

Subsidies

Een dag na het verschijnen van dit rapport op 18 juni publiceert de website thenews.pl over een subsidieprogramma van de regering. Het subsidieprogramma is erop gericht om burgers te laten investeren in maatregelen die helpen om de CO2 footprint van de huizen terug te dringen.

Thenews.pl is de engelstalige website van de nationale TV die voor velen beoordeeld wordt als een spreekbuis van de regering. Een interessant vraag is dan ook of deze timing toeval is.

Hoe het ook is. Voor Nederlandse ondernemers ligt hier misschien een kans om huizenbezitters in Polen te helpen met het terugdringen van de CO2 uitstoot.

 

Reacties zijn gesloten.