fbpx

Op de fiets naar de klimaattop in Katowice

Op de fiets naar de klimaattop in Katowice

Van 3 tot en met 14 december wordt in Katowice COP24 georganiseerd. COP24 is de officieuze naam voor de ´24th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change´. Belgisch gemeenteraadslid Lander Wantens gaat hier op de fiets naartoe om aandacht te vragen voor het klimaat.

1000 kilometer fietsen

De route die Lander gaat volgen is zo´n 1000 kilometer en het voornemen is om 150 kilometer per dag af te leggen. Lander, gemeenteraadslid in Allst voor de partij Groen, is geen ´groentje´ op de fiets. Zo fietste hij in een dag de 380 kilometer naar Parijs uit Brussel. Ook maakt hij eerder een rondtocht door Europa. Een tocht van zo´n 7000 kilometer op zoek naar klimaatinitiatieven volgens HLN. Die tocht, die vertrok uit Finland, bracht Lander ook naar Polen.

Lander is te volgen via zijn blog, Facebook en Instagram.

Katowice en MCK

Katowice is de hoofdstad van de provincie Silezië en vormde  in de jaren na de oorlog het hart van de daar gevestigde zware industrie rond de kolenmijnen in de regio. Hoewel veel van deze industrie inmiddels gesloten is, zijn nog veel gebouwen terug te vinden in het landschap zoals de voormalige staalfabriek met watertoren in de wijk Szopienice

De stad droeg in de jaren 1953 tot 1956 de naam Stalinogród, naar Jozef Stalin. Met de ontwikkelingen van de zware industrie kwamen ook de groei van de stad met verschillende van de typisch communistische woonblokken.

Tegelijkertijd vond een culturele ontwikkeling plaats met in de jaren zestig en zeventig de ontwikkeling van moderne architectuur en functionalisme. Katowice wordt daarmee ook aangeduid als 'one of the most modernist post-war cities of Poland' (Wikipedia).

Ook het in Katowice gevestigde Pools Nationaal Radio-Symfonieorkest (Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia, NOSPR) is bekend. Het orkest is ontstaan in 1945 als voortzetting van een voor de oorlog in Warschau gestart orkest. Het orkest heeft samengewerkt met een keur aan eigentijdse Poolse en internationale componisten. De discografie behelst inmiddels dik 200 album en op Amazon levert een zoekslag meer dan 1000 hits op.

In 1971 werd de 'Spodek' arena gebouwd. Een betonnen ufo die na een herontwikkeling (zie foto boven het bericht) het centrum vormt van het Międzynarodowe Centrum Kongresowe, het International Congres Centre. Het is op deze locatie dat COP24 wordt gehouden.

Fotoverantwoording:
Congrescentrum via site MCK
Staalfabriek via Wikipedia Commons door Andrzej Stempa - Eigen werk, CC BY-SA 3.0 pl

 

Reacties zijn gesloten.