Middelvinger als protestgebaar

Middelvinger als protestgebaar

Op sociale media in Polen duiken filmpjes en foto's op met bekende Polen en artsen die hun middelvinger opsteken. Dit vraagt om een uitleg.

Stemming in het parlement

Aanleiding is een stemming in het parlement waarbij de keuze voorlag om 2 miljard Zloty uit te geven aan de publieke omroep, TVP, voor de verkiezingscampange van zittende president en PiS-kandidaat Duda of aan de gezondheidszorg en wel specifiek de strijd tegen kanker. Het door regeringspartij PiS gedomineerde parlement stemde voor de omroep. Een publieke omroep die, algemeen erkend, gezien wordt als spreekbuis van de regering.

Parlementslid Joanna Lichocka stak, nadat ze na haar spreekbeurt terugkeerde op haar zetel, haar middelvinger op naar de oppositie. Michał Szczerba van de oppositie op Twitter: "Ongelooflijk wat PiS parlementslid laat zien aan de oppositie":


In reactie op de ophef beweert Lichocka dat ze met de vinger onder haar oog wreef. Op de site van de commerciële tv-zender TVN is een video te zien van het gebaar waarmee u het zelf kunt beoordelen. Daarin is inderdaad te zien dat ze eerst twee keer onder haar oog wrijft...

Reacties van het publiek

Zoals gezegd circuleren nu op sociale media de nodige reacties op dit gebaar en uiteraard ook het resultaat van de stemming.

Zo is daar bijvoorbeeld dit bijna een miljoen keer bekeken filmpje van artsen uit Poznan. Hun statement; "We maken dit gebaar al 25 jaar tegen kanker.":

En een filmpje van de in Polen bekende en populaire acteur Maciej Stuhr die erg ontroert is dat de regering zo goed voor zijn burgers zorgt:

Ook verschijnen er de nodige memes en toepasselijke foto's zoals het bij dit bericht getoonde stukje prikkeldraad, online geplaatst door de organisatie WRD (Wolnosc Rownosc Demokracja / Vrijheid Gelijkheid Democratie) .

Reacties zijn gesloten.