Polen krijgt leger ‘cyberhuzaren’ om imago te verbeteren en ‘desinformatie’ tegen te gaan

Polen krijgt leger 'cyberhuzaren' om imago te verbeteren en 'desinformatie' tegen te gaan

Een gezonde patriot verdedigt zijn land niet alleen op het slagveld of in een caféruzie, maar ook op het web. Met een leger van online 'ridders' wil Polen daarom de strijd aangaan met 'desinformatie' en zijn goede naam in het buitenland bewaken. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt er 60 duizend euro voor vrij.

Door Jenne Jan Holtland, verscheen op 5 december in de Volkskrant.

Sinds het aantreden van de zeer conservatief-nationalistische regering onder leiding van PiS, twee jaar geleden, ligt Warschau geregeld onder vuur in het buitenland. Europese kranten zien met zorg hoe het voormalige succesverhaal van Oost-Europa verandert in een lastpost op het gebied van rechtsstaat en liberalisme.

Polen die in de diaspora ('Polonia') wonen, kunnen straks smaad of laster aan het adres van hun vaderland via de app of de website melden. Daarna gaan er verzoeken voor correctie uit. Wie 'cyberhuzaar' wil worden, moet wel eerst door een ballotage van de Poolse Liga tegen Laster, die de app ontwikkelde.

'Geen Pool die zijn vaderland in het hart draagt, kan passief blijven in het licht van alle leugens die over ons en onze geschiedenis verspreid worden', zo verklaarde Liga-voorzitter Mira Wszelak op een conferentie die belegd was om na te denken over het verbeteren van de Poolse reputatie wereldwijd. Het moet een 'hecht netwerk' worden van 'enkele miljoenen' gebruikers. Israël maakt al geruime tijd op een vergelijkbare manier gebruik van zijn diaspora.

In het verleden ging het vaak mis als buitenlandse media schreven over 'Poolse concentratiekampen', een formulering die veel mensen een doorn in het oog is, omdat het ten onrechte de suggestie kan wekken dat Polen de kampen runden. De ZDF kan erover meepraten. De Duitse omroep kreeg een rechtszaak aan de broek en in Polen reed een auto rond met het opschrift 'Concentratiekampen waren Duits - ZDF verontschuldig je!'. Het was niets minder dan een Duitse poging 'haar deelname aan de Tweede Wereldoorlog wit te wassen', aldus Mira Wszelak. Een wet die de formulering moest uitbannen, sneuvelde in het parlement.

PiS voert een geschiedenis- en cultuurbeleid dat een sfeer ademt van nationale trots en zelfverheerlijking. Het kabinet wakkert actief patriottisme aan in onderwijs, musea en media. Historici die zich verdiepen in antisemitisme en pogroms, worden verketterd. De directeur van een groots opgezet Tweede Wereldoorlog-museum in Gdansk verloor zijn baan, waarna de tentoonstelling werd aangepast. Er zou te weinig aandacht zijn voor het 'Poolse perspectief' en voor de 'heroïek' van het verzet.

Red. achtergrondinformatie

Lees meer over het symbool van de huzaar.

Lees voorbeelden van de foutieve verwijzing naar concentratiekampen.

Reacties zijn gesloten.