fbpx

BNN op reis bezoekt Szczecin

BNN op reis bezoekt Szczecin

Een onverwachte tip van het riesprogramma BNN op reis: Szczecin. Hoewel we voorlopig de grens voor vakantieuitstapjes nog niet overkomen, is het wel lekker om daar al over te dromen.

Geraldine neemt je mee langs een paar van de high light die in Szczecin makkelijk te vinden zijn omdat door de hele stad een wandelroute langs 41 hoogte punten is uitgezet. Daaronder natuurlijk het moderne en prijswinnende design van de Filharmonia (zie afbeelding bij dit bericht). Ook neemt ze de kijkers mee naar een van de melkbars in de stad.

Havenstad

Sczcecin ligt in het noord-westen van Polen, aan de Oder, zo'n 60 kilometer van de Oostzee. Door de Oder en het Kanał Piastowski (Piastenkanaal, in 1875-1880 als Kaiserfahrt gegraven) is het verbonden met Świnoujście (Swinemünde in het Duits) en de Oostzee waardoor het behalve een studentenstad ook een havenstad is.

Het was een van de Hanzesteden aan de Oostzee en tot 1945 Pruisisch en Duits. Als havenstad leed de stad in de Tweede Wereldoorlog on de geallieerde bombardementen maar het centrum is in de loop der jaren weer in de oude luister teruggebracht.

De stad ligt grotendeels op de westoever van de rivier. Doordat de Russen de havenstad niet aan de Duitsers gunden (net als mijngebieden in het zuiden) na de oorlog ligt hier de grens niet meer middenin de Oder-Neisse maar zo'n 20 kilometer westlijker.

Świnoujście

Al liftend bezoekt Geraldine ook Świnoujście al zien we weinig van de stad maar vooral de groene omgeving waar Geraldine op het platteland overnacht in een traditionele visserwoning.

Vanuit Świnoujście vertrekken de verboten naar Ystad en Trellerborg in Zweden. Beide steden samen, Świnoujście en Sczcecin vormen de grootste zeehaven van Polen en was voor Duitsland de derde zeehaven van het land na Hamburg en Bremen en werd bijvoorbeeld gebruikt door de Duitse onderzeeboten.

Dit verleden is nog terug te vinden in de vorm van verschillende forten rond de havenmonding die vandaag de dag als museum te bezoeken zijn. Ze lijken niet erg ingesteld op bezoekers uit het buitenland want de website van zowel Fort Gerharda als de 'ondergrondse stad' op het schiereiland Wolin zijn alleen in het Poolse opgesteld.

Łódź

De reportage begint op het station van Łódź, de stad die Geraldine ook bezocht op haar treintrip door Polen. Bekijk die aflevering hieronder:

Uiteraard zijn heri de high lights de Piotrkowskastraat, Manufaktura en de streetart.

Reacties zijn gesloten.