Polen deze week

Het is niet altijd mogelijk om al het nieuws over en uit Polen door te sluizen via onze sociale media kanalen of er een apart bericht over te schrijven. Daarom hier een beknopte selectie van wat ons opviel.

Show op oudjaarsavond pakt verkeerd uit voor regering

Sinds de staatstelevisie de spreekbuis is van de zittende conservatieve regering organiseren ze ieder jaar een grote show uit Zakopane. Dit jaar stootte TVP twee keer de neus:

  • Mel C, voormalig Spicegirl, die geboekt was zij een paar dagen voor aanvang af. Haar fans hadden haar gewezen op het homofobe karakter van de regering. Lees meer hierover in een verslag in Trouw door Ekke Overbeek;
  • De Black Eyed Peas die nu als internationale hoofdgast het podium betraden droegen armbanden in de regenboog kleuren en gaven een statement af. Dit was tegen het zere been van Poolse conservatieve politici. Online volgde nog een twitterstrijd tussen een plaatsvervangend minister en zanger Will.i.am en zo is in HLN te lezen.

Ook andere media zoals het AD en RTL Boulevard berichtte over het incident. De vraag is of dit ook de aandacht had gekregen als de regering het had laten overwaaien.

Herstelbetalingen uit Duitsland?

Een ander onderwerp dat meerdere media haalde was de claim voor herstelbetalingen.

Bekijk hier het item dat Een Vandaag uitzond:

Verkiezingsretoriek?

Dit jaar staan parlementsverkiezingen gepland. De regeringspartij PiS heeft de laatste verkiezingen iedere keer zonde bokken gezocht waartegen ze zich konden afzetten in de campagne. Naast de LHBTI en Duitsland is de vraag wat dit jaar nog meer uit de koker komt.

In een online gesprek ventileerde de premier Morawiecki bijvoorbeeld dat hij voorstander is van de eventuele herinvoering van de doodstraf. Hoewel geen officieel standpunt van de regering is dit binnen de gelederen van PiS geen heel bijzonder geluid zo bericht Notes from Poland.

Voorlopig nog geen Euro in Polen

Per 1 januari is in Kroatië de Euro de officiele munteenheid. In het artikel hierover tekent NRC op over Polen:

Opvallend genoeg is – volgens Eurobarometer, dat de publieke opinie in de EU peilt – ook in Roemenië, Hongarije en Polen een meerderheid van de bevolking voor het afschaffen van de eigen munt. En dat terwijl regeringen van die laatste twee landen zich er fel tegen verzetten.

Opvallend genoeg is – volgens Eurobarometer, dat de publieke opinie in de EU peilt – ook in Roemenië, Hongarije en Polen een meerderheid van de bevolking voor het afschaffen van de eigen munt. En dat terwijl regeringen van die laatste twee landen zich er fel tegen verzetten.

„Deze Poolse regering zal waarschijnlijk altijd tegen blijven, hoeveel rationele argumenten er ook voor zijn”, zegt voormalig minister van Financiën Jan Rostowski. Zelf was hij als vertegenwoordiger van de huidige centrum-rechtse oppositiepartij Burgerplatform ook tegen toetreding tot de eurozone toen hij het van 2007 tot 2013 voor het zeggen had.

Maar in tegenstelling tot de huidige machthebbers van de conservatieve PiS-partij is hij van gedachten veranderd. „De eurocrisis en de tijd die het kostte om die onder controle te krijgen, schaadden het vertrouwen binnen én buiten de eurozone. Dat is nog steeds niet helemaal hersteld, maar er is grote vooruitgang geboekt.”

Dat het geen thema lijkt te worden voor de verkiezingen heeft te maken met de grondwet. Daarin staat verankerd dat de Zloty het betaalmiddel is. En voor een grondwetswijzigingen is een tweederde meerderheid nodig en dit is er niet. Voorlopig lijken we daar dus nog met de Zloty (PLN) te blijven betalen.

Helvoirtenaren van het jaar

Nieuws van een heel ander kaliber is het bericht in het Brabants Dagblad: Kasia en Grzegorz Zakrzewski zijn verkozen tot Helvoirtenaren van het jaar 2023. Het echtpaar (sinds 2005 in Helvoirt) zijn de drijvende krachten achter het inzamelen en vervoeren van hulpmaterialen naar Oekraïne.

Werken in Polen: Fietstours in Krakau

RTL kijkt over de grens en spreekt een koppel dat in Krakau een bedrijfje startte dat fietstours aanbiedt. Lees hier het artikel over hun ervaringen met Polen. "Van oudere dames wint geen enkele ambtenaar het hier."

Reacties zijn gesloten.