Najlepszy – Film over Jerzy Górski

Najlepszy - Film over Jerzy Górski

Negen december verschijnt in de bioscopen een film geïnspireerd op het leven van triatleet Jerzy Górski. Górski (1954) vestigde een wereldrecord in het wereldkampioenschap triatlon, waarmee hij de titel van 'Double Ironman' wist te behalen. Dit record zou niet mogelijk zijn geweest als twee vrouwen niet in zijn leven waren verschenen. De ene heeft hij verloren. De andere werd een inspiratie om voor zijn leven te vechten.

De sportman Jerzy Górski

Naast het winnen van de Virginia Double Iron Triathlon ( bijna 8 km zwemmen, 360 km fietsen en 84 km hardlopen) met een tijd van 24 uur en 48 minuten in 1990 liep hij in 1991 ook mee in de marathon van New York met 42 kilometer alleen maar hardlopen natuurlijk een korte afstand. Ook met lopen alleen ging hij voro extreme uitdagingen. Zo nam hij ook deel aan de Western States Endurance Run. Deze 110 mijl, dus 160 kilometer voltooide hij in 28 uur, 5 minuten en 22 seconden.

Boek en film over het leven van Jerzy Górski

Het boek van de film heeft als titel: 'Najlepszy. Gdy słabość staje się siłą' (vert. De beste. Wanneer zwakte een kracht wordt). Op basis van de flaptekst:

Jerzy Górski had niets maar hij bereikt iets wat de meeste mensen nooit zouden bereiken. 'De beste' is een verhaal over een buitengewone strijd van veertien jaar tegen verslaving aan drugs, sigaretten en alcohol. Met therapie komt hij de verslaving te boven won de prestigieuze Double Ironman in de VS. Jerzy Górski is daarmee een Poolse triathlon legende en een symbool van de strijd tegen hun eigen zwakheden.

Zijn leven is een kant-en-klaar scenario voor verschillende boeken.  De geautoriseerde biografie van Grass Łukasz laat je voelen hoe het is om alleen naar de top te gaan dankzij je vastberadenheid en hulp van vrienden.

De film is geregisseerd door Łukasz Palkowski die eerder het gedramatiseerde verhaal bracht van hartchirurg Zbigniew Religa, de film Bogowie.

Reacties zijn gesloten.