fbpx

De Poolse weg: een heruitgave van een roman over Polen

De Poolse weg: een heruitgave van een roman over Polen

Polen, eind jaren tachtig. De Koude oorlog is ten einde maar het IJzeren Gordijn moet nog vallen. In die turbulente periode brengen twee broers hulpgoederen naar Polen. Beiden gebruiken de nood aan geneesmiddelen, voedsel en kleding als alibi voor hun reis. De Poolse weg is een prachtige moderne roman, die in rake schetsen en in snel tempo de fascinerende dubbele reis uittekent door braakliggend en ontredderd Polen.

Herdruk na dertig jaar

Dertig jaar na de revolutionaire omzwaai in Europa brengt Uitgeverij Aspekt de herziene tweede druk van de roman die in 1990 werd verwelkomd als ‘echt de eerste Nederlandse perestrojka-roman.’ Wie vandaag de balans opmaakt, ziet in landen als Polen en Hongarije opmerkelijke ontwikkelingen. Kinderziekten of voorboden? De Poolse weg verbindt de kleine geschiedenis van mensen met de grote veranderingen in onze wereld, de roman verdient opnieuw nieuw lezerspubliek.

Over de schrijver, Noud Bles

Noud Bles schrijft romans, verhalen en gedichten. De eerste druk van De Poolse weg verscheen in 1990. Uitgeverij Aspekt publiceerde najaar 2017 de zesde roman vna Bles, De verborgen hand.

De persreacties bij de eerste druk:

Schrijver Noud Bles slaagt er met helder en duidelijk taalgebruik in de aandacht van de lezer van de eerste tot de laatste letter vast te houden, een spannend fascinerend verhaal. (Friesch Dagblad)

De stijl getuigt van een grote rijpheid: sterke opbouw van het verhaal, een heldere en directe stijl, afstandelijk en beheerst, maar die het inlevingsvermogen van de lezer ten volle weet aan te spreken. (Marcel Bulckaert in Lektuurgids)

Presentatie De Poolse weg

De loper wordt uitgerold op donderdag 15 november bij de feestelijke presentatie van deze roman De Poolse weg van Noud Bles. Het eerste exemplaar van de herziene herdruk van dit boek zal in Boekhandel De Toren van Bemmel door de schrijver worden overhandigd aan de vertegenwoordiger van de Poolse ambassade mevrouw Natalia Zweekhorst-Krüger.

De komst van mevrouw Zweekhorst naar Bemmel benadrukt de sinds jaren bestaande betrekkingen tussen deze regio en Polen, denken we bijvoorbeeld aan de succesvolle actie Over-Betuwe helpt Polen die in de jaren 1980 – 1985 zoveel hulpgoederen naar het noord-oosten van Polen bracht.

Juist deze hulpactie vormde de inspiratiebron voor Noud Bles: De Poolse weg is gebaseerd op zijn ervaringen tijdens een van de transporten met hulpgoederen naar de Poolse provincie Mazurië.

Boekhandel De Toren van Bemmel nodigt voor deze presentatie alle boekenliefhebbers en vrienden van Polen uit om de verschijning van dit boek te vieren. Schrijver Noud Bles is aanwezig, hij leest voor uit, vertelt over en signeert zijn nieuwe publicatie.

  • Plaats: Boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel
  • Datum en tijd: 15 november 2018, 19.30 – 21 uur (inloop vanaf 19.15)
  • Toegang gratis, graag bericht van uw komst naar: info@torenvanbemmel.nl

Naar aanleiding van de presentatie verscheen in de Gelderlander een artikel over het boek en de presentatie.

Informatie en beeldmateriaal via de schrijver.

Bestel het boek online:

Reacties zijn gesloten.