fbpx

De Poolse parachutisten van Driel 1944: Het begin van een verhaal

In september 1939 begint de Tweede Wereldoorlog met de inval van Duitse en Russische troepen in Polen. Nadat de slag om Polen is verloren vluchten veel Poolse militairen naar het buitenland. Ook de regering wijkt uit, eerst naar Frankrijk en daarna naar Londen.

In Groot-Brittannië wordt opnieuw het Poolse leger gevormd. Poolse soldaten vechten onder de leus Voor uw vrijheid en de onze aan het westfront aan de zijde van Amerikanen, Britten en Canadezen tegen de Duitse agressor.

Borstbeeld Sosabowski (Airborne Museum Hartenstein, Oosterbeek)

Op 6 juni 1944 vindt de D-Day plaats die de invasie van de geallieerde troepen in West-Europa inluidt, bekend onder de codenaam Operatie Overlord. Op dezelfde dag komt de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, die in Schotland onder leiding van kolonel Stanisław Sosabowski speciaal opgericht is om Polen te bevrijden, officieel onder Brits commando.

#Driel44

Vanaf vandaag vertellen wij door middel van tweets #Driel44 over de bijdrage van de Poolse Brigade zeventig jaar geleden aan de bevrijding van West-Europa en in het bijzonder aan de Operatie Market Garden in september 1944 en hun inzet bij Oosterbeek en Driel.

In aanloop naar september kunt u enkele tweets zien langskomen. De frequentie en het aantal van de berichten zal parallel aan de historische gebeurtenissen toenemen en culmineren in de tweede helft van september wanneer, zeventig jaar geleden, de Slag om Arnhem werd uitgevochten.

Samenwerking

Een aantal tweets vullen wij op deze website en via onze Facebookpagina aan met beeld en extra informatie. Dit doen wij in samenwerking met het Airborne Museum in Oosterbeek, Stichting Driel-Polen en Studio Vaessen.

Meer informatie over de toedracht van de Slag om Arnhem en de rol van 'de Polen van Driel' vindt u op de website van de Liberation Route en na verloop van tijd uiteraard ook op deze pagina. Zo schetsen wij ook de historische context van de ontwikkelingen in Polen zelf.

0 Responses

  1. […] de strijd om Warschau is door de Britten afgewezen. De Polen worden ingezet aan het westfront (zie Driel44). Uit protest gaan ze halverwege augustus in […]
  2. […] Parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem lees de berichten op deze website met de tag ‘Driel44‘. Via deze berichten, Twitter en Facebook zijn de verrichten van de ongeveer 1500 Poolse […]
  3. […] waaronder de 1ste Onafhankelijke Poolse Luchtlandingsbrigade die sinds juni 1944 onder Brits bevel staat. Deze plannen worden keer op keer afgelast omdat de beoogde doelen voor de para’s ingenomen […]