fbpx

WO2 Musea: Campagne website

WO2 Musea: Campagne website

Nederland kent een keur aan 'WO2 Musea' die met verhalen van ooggetuigen en de expositie van materialen en foto's de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend houden.

Extra aandacht, juist nu

Via een speciale website worden ze extra onder de aandacht gebracht nu ze het moeilijk hebben door de coronamaatregelen en dat in het jaar dat de 75 jaar vrijheid herdenken. bij deze musea natuurlijk ook de musea die aandacht schenken aan de Poolse bijdrage.

Driel: informatiecentrum 'De Polen van Driel'

Nu in september staan we als eerste stil bij de parachutisten die meevochten in operatie Market Garden. Sinds 2014 is tegenover het monument in het hartje van het dorp het informatiecentrum, De Polen van Driel. Met onderstaande filmpje worden ze gepromoot:

Airborne Museum Hartenstein

Vaak vergeten maar niet minder belangrijk, de Polen vochten ook mee aan de noordkant van de rivier, zij aan zij met de Britse Airborne soldaten. Het (vernieuwde) Airborne Museum in Oosterbeek is al jaren een belangrijke herinneringsplek die ook stil staat bij de Poolse rol.

Meer over de Polen van Driel en hun bijdrage leest u in ons dossier Driel '44.

Maczel Memorial Breda

Terwijl de parachutisten vochten bij Arnhem, staken de militairen van de pantserdivisie in Zeeuws-Vlaanderen de Nederlandse grens over. In oktober bevrijdde ze Breda en in die omgeving bleven ze tot medio maart 1945. Hier is dan ook een groot ereveld en sinds kort het Maczek Memorial Breda te vinden met tot eind van het jaar een extra pop-up tentoonstelling. Via onderstaande filmpje, maakt u kennis met het 'museum'.

Maar vergeet, als u toch op ontdenkingstocht gaat niet om plaatsen als Axel te bezoeken waar ook meerdere Polen begraven liggen en waar het Gdynia oorlogsmuseum is te vinden met vlakbij het vorig jaar onthulde monument. Hoewel niet meegenomen op de themawebsite zeker het bezoeken waard.

Afbeelding boven het bericht is de interactieve kaart van de themawebsite.

Reacties zijn gesloten.