fbpx

Fijnstof in Poolse steden ongezond

Het Europese Milieuagentschap (EEA) monitort continue de luchtkwaliteit. In alle gemeten Poolse steden is er meer fijnstof dan de norm van de WHO. Dit onderzoek onderstreept het belang om snel iets te veranderen zoals betoogd in het artikel Activisme tegen dodelijk fijnstof in Poolse lucht.

Ongezonde hoeveelheden fijnstof

Vanuit de continue lichtmetingen heeft de EEA het gemiddelde bepaald over de jaren 2019 en 2020. Daarbij kijken ze naar de concentratie fijnstof in de categorie PM2.5. Dit staat voor fijnstofdeeltjes van 2,5 micron of minder. De WHO geeft aan dat niveaus boven de 10 μg/m3 zijn schadelijk voor de gezondheid en het verhoogt de kans op verschillende ziektes zoals hartproblemen en kanker.

In alle gemonitorde Poolse steden ligt dit gemiddelden boven deze grens van 10 μg/m3 met als meest vervuilde stad Nowy Sącz met gemiddeld 27,3 μg/m3. Nowy Sącz ligt ten zuidoosten van het bekendere Kraków wat zelf niet veel beter scoort met 24,7 μg/m3. Bekijk de lijst en interactieve kaart op de site van EEA.

Schermopname van site EEA

De actuele situatie

Een groot deel van de luchtvervuiling komt van de stook van kolen en hout voor het verwarmen van de huizen in de winter zoals verklaard in het eerder aangehaald artikel. Dit geldt ook voor Nowy Sącz dat ligt in een daal aan de voet van de bergen waar op rustige (koude) winterdagen dit fijnstof makkelijk blijft hangen, net zoals ozon op warme zomerdagen.

Dit is ook te zien als we kijken naar de actuele situatie aan de hand van de European Air Quality Index van de EEA.

Schermopname van site EEA

Foto van Nowy Sącz  Jakub Dominik Belski, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons 
 

Reacties zijn gesloten.