fbpx

Twee wandeltips voor de Bieszczady

Twee wandeltips voor de Bieszczady

Naar aanleiding van een artikel op National Geographic Traveller twee tips voor wandelingen in de Bieszczady, in Bieszczadzki Park Narodowy.

 

logo_bdpnTerecht dat ze in het artikel stil staan bij de geschiedenis van het gebied en de ruim 100 houten orthodoxe kerken die in het gebied te vinden zijn. Het gebied leent zich echter ook bij uitstek voor een verkenning te voet. Graag delen we hier twee tips.
En heel misschien, als alles meezit, ziet u de zeldzame lynx in het echt en niet alleen op het logo van Bieszczadzki Park Narodowy.

Ustrzyki Górne

Rij eens helemaal door naar het meest zuid oostelijke puntje van Polen dat met de auto te bereiken is: Ustrzyki Górnein het hart van de Bieszczady. Zorg wel dat u gekleed bent in wandelkleding want dit plaatsje is het walhalla van hikers. In andere kleding dan wandelkleding valt u echt uit de toon.

Een veel gemaakt wandeling hier vandaan is naar de top van Tranica. De hoogste top in de omgeving torent met 1346 meter zo'n 500 meter boven het dal uit.

Dit weerhoudt in het hoog seizoen wandelaars op slippers en sportschoenen er niet van om via het toch wel vrij brede uitgesleten pad naar de top te lopen.

Een alternatief is om de 'echte'wandelaars te volgen de andere kant het dorp uit naar Połonina Caryńska. Hoewel net geen 1300 meter hoog ligt het toch boven de boomgrens en biedt het een mooie wandeling naar bijvoorbeeld Brzegi Górne (ongeveer 10km). Van hieruit kunt u met een busje terug naar Ustrzyki Górne  (in 10-15minuten) of doorlopen naar de volgende połonina, Połonina_Wetlińska (zie foto bij dit bericht). Ook kan u oversteken naar een van de toppen op de grens met Slowakije.

bron: http://www.bieszczadyinfo.pl/

Połonina Caryńska in de Bieszczady bron: http://www.bieszczadyinfo.pl/

Sianki

Een andere tip die we mee kunnen geven is een trip naar Sianki. Ten eerste is er de uitdaging om de weg te vinden via smalle weggetjes. Speur onderweg naar sporen van verlaten dorpjes, boederijen of begraafplaatsen. Zie hier een daar groepjes verwilderde fruitbomen als sporen van vroegere tuinen. Als de enigzins begaanbare weg ophoudt, gaat het te voet verder door de heuvels en langs de bovenloop van de San. Hier nauwelijks meer dan een beekje maar wel de grens met de Oekraine en dus de oostgrens van de EU. Uiteindelijk volgt het zicht op Syanky, het dropje op de helling aan de overkant. Dichtbij genoeg om bij de juiste windrichting de omroepinstallatie op het station te kunnen horen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Sianki_ukrai%C5%84ska_strona.jpg/800px-Sianki_ukrai%C5%84ska_strona.jpg

Het Oekrainse dorpje Sianki (bron WIkipedia)

Mooie foto's van Bieszczady op Facebook

In september 2017 werd onderstaande bericht op Facebook gepost met een aantal prachtige foto's van het gebied:

Reacties zijn gesloten.