Herdenkingen Market Garden 75 jaar

Herdenkingen Market Garden 75 jaar

Ook dit jaar wordt weer op verschillende plekken stil gestaan bij operatie Market Garden en de Poolse bijdrage. Hier een korte bloemlezing. Uuiteraard wordt er dit jaar ook extra uitgepakt met bijvoorbeeld een extra dropping bij Driel en de crossing over de Rijn. Ook komen er dit jaar naar de verschillende bijeenkomsten extra hoogwaardigheidsbekleders zoals onder andere Prince Charles en Prinses Beatrix.

De Airborne Wandeltocht

Ieder jaar, op de eerste zaterdag van september wordt de Airborne Wandeltocht gehouden. Ook dit jaar en wij zijn voornemens ons spandoek weer langs de route te plaatsen. We doen dit op een van de plekken waar de Polen meevochten aan 'De slag om Arnhem'. Wilt u meer weten over deze plekken langs de route? Lees dan ons bericht.

Twee weken later wordt de minder bekende Polentocht gehouden die vanuit Driel vertrekt.

Arnhem Boys

Bij het Airborne Museum, waar u langskomt met de wandeltocht staan grote portretten van de laatste levende veteranen. Deze portretten zijn van de hand van Richard Jopson. Onder hen ook een Poolse veteraan die dit jaar voor het eerst (!) vanuit de VS naar Nederland komt. Meer op de site van het Airborne Museum.

Horsa Glider (7-25 september)

Roode duivels in Arnhem van Marek Swiecicki

Roode duivels in Arnhem
Marek Święcicki

Daar tegenover is de expositie van een Horsa Glider. In een zweefvliegtuig van dit typen vloog een deel van de Polen naar Oosterbeer om daar deel te nemen aan de slag. Onder hen ook correspondent Marek Święcicki die we regelmatig aan het woord laten als ooggetuige in ons dossier over Driel 44.

Expositie in Driel

Als alles nog in kannen en kruiken komt, is er bij het informatiecentrum in Driel dit jaar een aanvullende expositie met bijzondere stukken uit de collectie van het legermuseum uit Warschau.

Een paradropping in Driel

Net als ieder wordt op de zaterdag van het herdenkingsweekend de dropping op de Ginkelse Heide bij Ede gehouden. Dit jaar echter ook een dropping bij Driel door Poolse para's. Deze dropping wordt om 13:00 gehouden aan de Boltweg bij Driel

De kranslegging in Driel

Aansluitend op de dropping is de bekende kranslegging bij het monument in Driel. Deze is als gebruikelijk om 15:00. Houdt eventueel rekening met wat extra tijd om er te komen wegens alle extra maatregelen van deze lustrumeditie. Naar verwachting zijn er dit jaar drie Poolse veteranen aanwezig waaronder een van hen die voor het eerst terugkomt sinds 1944.

Herdenking op Airborne Begraafplaats

Ook bekend en vertrouwd is de jaarlijkse herdenking op de Airborne Begraafplaats wat vaak het laatste officiële programma onderdeel is van het herdenkingsweekend. Niet dit jaar....

Crossing van de Rijn

Als afsluiting van alle herdenkingen dit jaar, gaan Poolse militairen van nu de Rijn oversteken. Rond deze crossing zijn in de uiterwaarden bij Driel diverse militaire voertuigen te zien (oud en nieuw) en zogeheten re-enacters in historische uniformen die daar enige dagen zullen verblijven. Het evenement wordt aangekleed met food-truck en ook zijn informatiedoeken te zien waarop de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland wordt toegelicht.

Nog meer

Dit alles en nog veel is terug te lezen op de site met alle activiteiten deze septemberdagen van de Airborne Herdenkingen.

Zelf een klein eerbetoon brengen?

Wilt u zelf een (klein) eerbetoon aan onze Poolse bevrijders brengen? Wij ontwierpen een eenvoudige sticker, bijvoorbeeld voor op de auto. Meer hierover leest u hier.

Reacties zijn gesloten.