fbpx

Stichting Driel-Polen krijgt Poolse onderscheiding

Stichting Driel-Polen krijgt Poolse onderscheiding

Op vrijdag 16 december ontving de Stichting Driel-Polen tijdens een bijeenkomst in Kraków de Pro Patria medaille. Dit is een hoge Poolse onderscheiding.

Pro Patria toegekend voor het levend houden van de herinnering

De Pro Patria-medaille wordt toegekend door het hoofd van het Bureau voor Oorlogsveteranen en Slachtoffers van Onderdrukking. Dit gebeurt op basis van een aanvraag met documentatie van groepen veteranen en slachtoffers van onderdrukking. Aanbevelingen kunnen ook worden gedaan door afdelingen van de Poolse regering of Poolse diplomatieke missies en militaire attachés.

De Pro Patria is een teken van bijzondere verdienste voor het versterken en koesteren van de herinnering aan de strijd van het Poolse volk voor de onafhankelijkheid van de Poolse Republiek tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De erkenning voor de stichting is op initiatief van de Commandant van 6 Airborne Brigade, Colonel M. Strzelecki, aan de Stichting Driel-Polen een onderscheiding toegekend. 6 Airborne Brigade is in naam de opvolger van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade. Colonel Strzelecki woonde dit jaar voor de eerste keer de herdenking in Driel bij. Hij was onder de indruk van het werk van de stichting in Driel. De stichting organiseert de jaarlijkse herdenking en geeft voorlichting over de Poolse bijdrage aan de bevrijding. Deze voorlichting rijkt verder dan de bijdrage van de parachutisten. Ze belicht ook de rol van de panterdivisie van generaal Maczek en die van Poolse vliegers.

Pro Patria is verdienste van vrijwilligers

Arno Baltussen, voorzitter van Stichting Polen Driel, over de onderscheiding: "Deze onderscheiding is ongelofelijk eervol en een grote waardering die ik bij thuiskomst overbreng aan alle vrijwilligers, de leden van de stichting en ook de gemeente. Het is hun betrokkenheid en inzet om het verhaal van Driel en de Polen voort te laten leven in het leven van vandaag en morgen - die ongelofelijk belangrijk is. Want dit verhaal, over opstaan voor de vrijheid van de ander en de erkenning die dat verdient, is elke dag actueel."

Enkele bestuursleden met de kolonel van de Brigade

Onderscheidingen Sosabowski in Polen

Aanleiding voor de bijeenkomst in Kraków was de overhandiging van de onderscheidingen van generaal Sosabowski aan het museum van de brigade. Het museum kreeg de de Order van de Witte Adelaar en de Bronzen Leeuw in bruikleen van de achterkleinzoon, Hal Sosabowski.

Generaal Sosabowski kreeg postuum de Bronzen Leeuw in 2006 bij het eerherstel in Nederland. Daarbij kreeg 6 Airborne Brigade als opvolger van de parachutistenbrigade uit 1944 de Militaire Willemsorde aan het vaandel uit handen van koningin Beatrix. De Order van de Witte Adelaar, de hoogste Poolse onderscheiding, ontving de generaal postuum in 2018. De familie nam de onderscheiding toen in ontvangst uit handen van de Poolse president.

Op de foto de onderscheidingen bij het borstbeeld van de generaal in het museum in Kraków.

Mini cursus Pools

De naam van de kolonel Strzelecki vertaalt naar schutter. Een zeer toepasselijke achternaam voor een militair.

Reacties zijn gesloten.