fbpx

Terugblik op de herdenking in Driel

Zaterdag 17 september was in Driel de jaarlijkse herdenking van de Poolse bijdrage aan operatie Market Garden. Naast de gebruikelijke herdenking, georganiseerd door de Stichting Driel-Polen en gemeente Over-Betuwe, op een vanouds gevuld Polenplein bij het monument was dit jaar ook een picknick georganiseerd.

Toespraken

Van de drie toespraken halen we er twee naar voren. Ten eerste die van voorzitter van de stichting Arno Baltussen. als eerste stond hij erbij stil dat dit de eerste keer is zonder coronabeperkingen dat er geen veteranen aanwezig zijn die gelukkig nog wel via de livestream de herdenking konden bijwonen.

Vervolgens nam de voorzitter het publiek mee langs veelal lange en gevaarlijke weg die onze bevrijders moesten afleggen om te kunnen strijden voor hun en onze vrijheid. Een vrijheid die wij wel kregen maar waar zij nog lang op moesten wachten. In dat licht was Driel voor hen slechts een tussenstop maar wel een die zorgde voor blijvende herinneringen en, nog belangrijker, vriendschapsbanden. een vriendschap die wordt gekoesterd en is overgegaan op de nazaten van de oudstrijders en de lokale bevolking.

In haar toespraak haalde de burgermeester van Over-Betuwe, mw. Hoytink-Roubos, herinneringen op van een oudinwoner. Hij vertelde haar over zijn ervaringen als jongetje in de dagen van september 1944 en hoe hij de strijd overleefde doordat zijn vader een Duitser van Poolse komaf kon weerhouden van het onder vuur nemen van de zojuist gelande para's.

Ook verhaalde de burgemeester van de vlucht van de bevolking naar de bevrijde gebieden in Brabant en hoe pas na de oorlog terugkeer mogelijk was naar Driel. Verhalen die we ook kennen van de video's in het informatiecentrum. De burgermeester legde daarbij uiteraard de link naar de actualiteit met de oorlog in de Oekraïne en de ruimhartige opvang van vluchtelingen.

Picknick

Na de genoemde toespraken volgde de kranslegging omlijst met muziek en de afsluiting met de volksliederen. Een onverwacht staartje aan het programma was het aanbieden van een pakket tulpenbollen door de zaakgelastigde van de Poolse ambassade, Piotr Samarek, aan onder andere de burgermeester en de voorzitter van de stichting als dank voor hun rol over de jaren. Een dank die de voorzitter direct deelde met alle vrijwilliger. De keuze voor tulpenbollen lijkt verrassend maar het gaat om bollen van de Maczek- en de Sosabowskitulp en is een verwijzing naar de 130ste geboortejaar van de generaals.

Aansluitend was een veld naast de kerk een picknick georganiseerd in een samenwerking tussen de gemeente, de Poolse ambassade en het Poolse leger. Hieronder enkele foto's van de bijeenkomst.

Reacties zijn gesloten.